Gulfeber

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Gulfeber er en virussykdom med høy dødelighet.

Risiko og smitte

Viruset finnes i deler av Afrika og Sør-Amerika (se kart nederst på siden) og overføres via mygg. Myggarten stikker vanligvis på dagtid. God myggstikkbeskyttelse er derfor viktig.

Gulfebervaksine

Den mest effektive beskyttelsen er vaksine (stamaril) . Dette er en levende svekket vaksine, og én dose gir livslang beskyttelse. Vaksinen er den eneste som er obligatorisk for innreise i en del land. For å komme problemfritt gjennom tollen må du vise et sertifikat på at vaksinen er satt. Sertifikatet utstedes kun på autoriserte vaksinasjonsklinikker, som blant annet Sentrum Reisemedisin. Land uten sykdomsrisiko vil noen ganger kreve sertifikatet, dersom du ankommer fra et land med gulfeber. Dette er et tiltak for å hindre utbredelsen av viruset.

Enkelte land med gulfeber krever ikke vaksinen før innreise, men du bør likevel vurdere vaksinen for å unngå å bli smittet. Krav til sertifikat skifter ofte, og vaksinasjonssentre skal være oppdaterte på dette. Sertifikatet blir først gyldig 10 dager etter vaksinen er satt.

Ikke alle kan vaksinerers mot gulfeber. Vaksinen skal ikke gis til gravide, ammende eller personer med alvorlig eggallergi.  Reisende som er immunsvekket på grunn av sykdom eller medisiner skal heller ikke ha vaksinen. For eldre vil vi i hvert tilfelle vurdere risikoen for gulfeber opp mot risikoen ved å sette vaksinen, da det er rapportert alvorlige bivirkninger av gulfebervaksinen hos eldre over 60 år. Barn under 9 måneder skal ikke vaksineres, da alvorlig bivirkning også er rapportert i denne aldersgruppen.

I tilfeller der vi fraråder vaksinasjon vil vi isteden utstede en fritagelsesattest, der vi bekrefter at vaksinen ikke kan gis. Dette vil vanligvis bli godkjent.

Bivirkninger ved vaksinen

Feber og lette influensalignende bivirkninger kan oppstå 5-12 dager etter vaksinasjon. Alvorlige bivirkninger er rapportert, men er svært sjeldne.

                 

Kilder: WHO, CDC, Folkehelseinstituttet

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram