Skogflåttencefalitt / TBE

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Hvis du er mye ute i skog og mark  bør du vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE). Flåttvaksinen gir god beskyttelse mot sykdommen.

Smitte og risiko

Sykdommen skyldes TBE-virus som overføres med flått. Smitteoverføring foregår hovedsaklig fra april til utpå høsten. Ca 10 % får lammelser, mens 1 % av de smittede dør.

Vaksinen er særlig aktuell hvis du bor eller ferierer på Sør-Østlandet. Flåtten er imidlertid observert i de fleste norske fylker. Den lever langs kysten helt nord til Bodø. Det er likevel bare registrert smittede i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Folkehelseinstituttet får meldt flere hvert år som er smitttet. I 2021 ble det meldt inn 71 tilfeller av TBE til FHI,

TBE er relativt vanlig i Sentral og Øst-Europa. Den forekommer også rundt Østersjøen (Baltikum, Gotland, Åland og deler av Stockholms skjærgård). Vaksinen bør vurderes av deg som skal drive friluftsliv i skog i disse områdene, og mange  svensker er vaksinert mot TBE.

Det er funnet antistoffer fra TBE i serum fra hjortedyr og produksjonsdyr. Smitten kommer fra dyr til menneske via flått.

Flåttvaksine

Basisvaksinasjon består av 2 doser med 1-3 måneders mellomrom. Optimal tid er å begynne med vaksinering om vinteren.

Intervallet mellom første og andre dose kan reduseres til 14 dager hvis det er behov for rask beskyttelse.

Tredje dose kan gis etter 5-12 måneder før neste sesong. Beskyttelsen er 90% etter 2 doser og 97% etter 3 doser.

For videre beskyttelse kan man sette ny dose etter 3 år og så med 5 års intervall. Vaksinen gis ikke til barn under ett år. Den gis vanligvis ikke til gravide.

Alle over 60 år, samt personer som er immunsvekket p.g.a. sykdom eller medisinbruk, bør grunnvaksineres med tre doser i løpet av en måned. Denne gruppen skal også ha påfyll etter 6-12 måneder, og skal deretter revaksineres hvert tredje år.

Flåttvaksinen beskytter kun mot skogflåttencefalitt, IKKE mot borrelia, som er en bakterie som flåtten også overfører. For å forebygge flått er det viktig å bruke en god myggspray som inneholder DEET.

Bivirkninger

Relativt mange får smerter, hevelse og rødhet rundt instikksstedet, men dette går over i løpet av få dager. Kortvarig feber er vanlig hos barn etter første dose. Sykdomsfølelse hos mindre enn 10%.

Ta kontakt for vaksinering

Kilde: Folkehelseinstituttet og flåttsenteret.no

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram