Polio

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Smitte og risiko

Polio var tidligere en utbredt sykdom i Norge, men takket være et omfattende vaksinasjonsprogram var det siste nasjonale tilfellet i 1963. Viruset smitter vanligvis gjennom forurenset drikkevann. Et av symptomene er alvorlige lammelser. Selv om polio er sjelden på verdensbasis er det stadig nye utbrudd. Dette skyldes vanskeligheter med å vaksinere befolkningen. Risikoen for å komme i kontakt med poliovirus er nå størst i Pakistan og Afghanistan.

Poliovaksine

Det er viktig for alle å vaksinere seg for å bidra til utryddelse av polioviruset og beskytte seg selv. Mennesket er eneste vert for sykdommen, og av den grunn er det mulig å utrydde den gjennom vaksinasjon. Poliovaksinen er en del av barnevaksinasjonsprogrammet i de fleste land. Folkehelseinstituttet anbefaler ny dose hvert 10. år. WHO krever at land som har stor risiko for å eksportere poliovirus skal tilby poliovaksine til alle som reiser ut fra landene. Dette gjelder per november 2022 Afghanistan, Pakistan, Israel, Malawi, Mosambik, Madagaskar og DR Kongo. Tiltaket kommer i tillegg til poliovaksinasjon av befolkningen i disse områdene. WHO anbefaler ny poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før du forlater et risikoland, for å redusere faren for smittespredning. Dette gjelder primært besøkende som skal oppholde seg i landet over fire uker. Vaksinasjonen må dokumenteres med internasjonalt vaksinesertifikat.

Følgende land vurderes som sårbare for polioutbrudd: Algerie, Benin, Burkina Faso, Den Sentralafrikanske Republikk, Djibouti, Egypt, Elfenbenskysten, Eritrea, Etiopia, Gambia, Ghana, Iran, Yemen, Kamerun, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Togo, Tsjad og Uganda.

Dersom du ikke er grunnvaksinert som barn må du ta tre doser i løpet av 7-12 måneder. Vaksinen kan gis alene eller i en kombinasjonssprøyte sammen med kikhoste, stivkrampe og difteri (Boostrix-polio).

Bivikninger: Vaksinen har få bivirkninger, men noen får rødhet og ømhet på stikkstedet. I sjeldne tilfeller kan man få kortvarig feber og influensalignende symptomer.

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram