Vannkopper

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Vannkopper (varicella) regnes som en barnesykdom i Norge. De fleste blir smittet før eller i løpet av barneskolen, og gjennomgått infeksjon medfører vanligvis livslang beskyttelse.

Smitte og risiko

Vannkoppeviruset er svært smittsomt, og det kan overføres via luftsmitte. Etter en inkubasjonstid på 8-21 dager starter sykdommen vanligvis med feber og nedsatt allmenntilstand. Deretter dukker det opp små væskefylte vesikler (blemmer) på hud og slimhinner. Utslettet gir betydelig kløe.

Den syke er mest smittsom 1-2 dager før utslettet bryter ut inntil utslettet er tørket inn. Dette tar vanligvis ca. 5 dager. Personer med nedsatt immunforsvar kan spre virus i en lengre periode. Det kan ta ytterligere en ukes tid før skorpene faller av.

Viruset overføres sjelden til foster under svangerskap, men det kan forekomme. Det er ca. 2% risiko for fosterskader ved vannkopper i første halvdel av svangerskapet.

Hos friske barn er vannkopper vanligvis en ukomplisert sykdom. Ungdommer og voksne kan få et kraftigere sykdomsforløp og de får oftere komplikasjoner som tilleggsinfeksjoner i lunger eller hjerne. Vannkopper kan føre til alvorlig sykdom for spedbarn og immunsvekkede.

Vaksine

Varicellavaksinen er fremstilt av levende, svekkede virus. Den er godkjent til bruk for barn over 9 måneders alder. Vaksinasjonen består av to doser med minst 4 ukers intervall (helst 6 uker) og 80-90% oppnår varig beskyttelse. Kun én dose vil ikke kunne forhindre et utbrudd av vannkopper, men det vil sannsynligvis gi et mildere sykdomsforløp. Dette gjelder også vaksinasjon av personer som allerede er utsatt for smitte, dersom den gis senest 5 dager etter smittetidspunktet.

Levende vaksiner skal IKKE gis til gravide eller immunsvekkede.

 

Mange land gir varicellavaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. I Norge anbefales vaksine til følgende grupper:

  • Personer med alvorlig underliggende sykdom som medfører risiko for alvorlig vannkoppesykdom. Dette inkluderer personer som skal starte immunsupprimerende behandling eller har behandlingspause, og personer som skal gjennomgå organtransplantasjon. Vaksinen bør gis i god tid før immunsuppresjon og/eller transplantasjonen.
  • Ikke-immune nærkontakter til personer som har risiko for alvorlig forløp av varicella hvis de smittes. Nærkontakter omfatter foreldre, søsken og helsepersonell. Vaksinasjon av nærkontakter er særlig viktig hvis vaksinen er kontraindisert til pasienten selv.
  • Hivpositive personer uten immunsvikt som ikke har gjennomgått varicella.
  • Friske, ikke-immune tenåringer og voksne, spesielt kvinner som planlegger å bli gravide.
  • Ikke-immune personer som har vært utsatt for vannkoppesmitte (posteksponeringsprofylakse). Vaksinen bør da gis innen 3-5 dager etter smitteeksponering.

Bivirkninger

Ømhet på stikkstedet kan forekomme. Noen vil få lette influensasymptomer etter 5-12 dager, kanskje med et mildt utslett på huden.

Etter varicellavaksine er det viktig at man ikke bruker acetylsalisylsyreholdige medisiner de neste 6 ukene. Dette kan gi økt blødningstendens.

 

 

Kilde: FHI

Skriv ut denne siden

Del denne siden

Dagfinn TveismeDagfinn Tveisme
08:25 27 Jun 22
Enkelt opplegg, hyggelige ansatte, gode råd og god info👍
Birte DyrdalBirte Dyrdal
08:20 17 Jun 22
Veldig hyggelige og dyktige ansatte. Kan anbefales!
Ingvild DullumIngvild Dullum
12:59 01 Jun 22
Veldig hyggelig personal + studentprisvennlig hjelp på vurdering av nødvendige vaksiner før utveksling 🙌🏼
Kari HenriksenKari Henriksen
13:22 19 May 22
God service, hyggelig personell. God kunnskap om reisesteder, vaksiner og annen viktig informasjon.
Morten Andre TvedtMorten Andre Tvedt
10:11 19 May 22
Veldig hyggelig og vennlige folk som jobber der. God kunnskap om hvilken vaksine som trengs rundt om i verden. Kan anbefales😊
js_loader
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram