Chikungunya er et virus som overføres via myggstikk. Samme myggart kan også overføre sykdommene gulfeber og denguefeber. Myggen stikker hele døgnet, og smitten forekommer både på landsbygd og i by og turistområder. Sykdommen er utbredt i 110 land i Amerika, Afrika og Asia.
Symptomer
1-12 dager etter man er blitt smittet inntrer symptomene. Det er mest vanlig å få feber og leddsmerter, men noen opplever også hodepine, utslett og muskelsmerter. Mer alvorlige symptomer er påvirkning av øyne, hjerte eller nervesystemet. Noen får ikke symptomer i det hele tatt. Hos de fleste går sykdommen over i løpet av 7-10 dager, men enkelte får leddsmerter som kan vedvare over lengre tid. Personer med underliggende sykdom er mest utsatt for å få alvorlig sykdom. Det finnes ingen spesifikk behandling hvis man først har fått sykdommen. Etter gjennomgått sykdom blir man immun.
Vaksine
I 2025 ble vaksinen mot Chikungunya godkjent i Norge. Vaksinen kan gis til immunfriske personer i alderen 12 - 65 år som skal oppholde seg over tid i områder med risiko for smitte.
De vanligste bivirkningene er smerte og ømhet på innstikkstedet, samt feber og muskel og leddsmerter. EMA vurderer sikkerheten til chikungunya-vaksinen etter mistanke om alvorlige bivirkninger hos eldre personer. Det er derfor besluttet at denne vaksinen inntil videre ikke skal gis til personer fra 65 år (Kilde: FHI.no).
Beskytt deg mot chikungunya.
Det er viktig å beskytte seg mot stikk på dagtid, særlig om morgenen og på ettermiddagen.
Bruk myggmiddel som inneholder DEET flere ganger daglig, heldekkende klær og impregnert myggnett. Chikungunya kan være vanskelig å diagnostisere fordi sykdommen kan minne om dengue og zika-infeksjon.
Kilder: FHI