Difteri skyldes et toksin dannet av bakterien Corynebacterium diphtheriae. Toksinet kan gi sykdom i huden (ved kontaktsmitte) eller luftveiene (ved dråpesmitte). Globalt meldes det i overkant av 7000 tilfeller av luftveisdifteri årlig (WHO 2016). I Norge ble sykdommen sist påvist i 2008.
Ved luftveisinfeksjon blir slimhinner i luftveiene angrepet, og de vanligste symptomene er nedsatt allmenntilstand, feber, hoste, forstørrete lymfekjertler og utvikling av synlige membraner i nese, strupehode, luftrør eller på mandler. Tilstopping av luftrøret på grunn av difteribelegg kan gi såkalt «ekte krupp» med kraftig pustebesvær og sterk uro, blekhet og cyanose. Dersom toksinet spres med lymfe og blodbane kan det angripe hjertet og nervesystemet og forårsake alvorlige betennelsestilstander. Dødelighet ved luftveisdifteri er 5-10%.
DTP-vaksine (difteri, stivkrampe, kikhoste) ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1952, men det tok noen år før vaksinen var i bruk i alle landets kommuner. Dersom du har fått grunnvaksinen bør du revaksineres hvert tiende år. Mange menn har fått vaksinen siste gang i militæret.
Bivirkninger
En del får rødhet, hevelse og smerter på innstikkstedet. Noen får en steril hevelse som også forsvinner etter noe tid. Et lite antall får feber som går over etter noen dager.
Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet