Hjernehinnebetennelse (Meningokokk)

Bestill vaksinen nå!

Bestill
Meningokokker er bakterier som sprer seg ved kontakt- eller dråpesmitte. De kan føre til hjernehinnebetennelse og/eller blodforgiftning.

Unge smittes lettere

Unge er spesielt utsatt for sykdommen, og man er mer mottagelig i perioder med lite søvn og mye alkohol. Dette er årsaken til at FHI anbefaler vaksinen til elever i den videregående skole, spesielt de som skal delta i russefeiring. Man er også mer utsatt på reise, særlig som backpacker og ved utvekslingsstudier. Vaksinen er mest aktuell for reisende under 25 år, men kan også vurderes for eldre langtidsreisende.

I landene rundt Sahara er det relativt hyppige epidemier med hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien. Tørkeperioden fra desember til juni er høysesong. Ved pilegrimstur til Mekka er vaksinen obligatorisk, da Mekka har vært utgangspunkt for flere meningokokkepidemier.

Vaksiner mot hjernehinnebetennelse

Vi anbefaler vaksinene Menveo eller Nimenrix, som begge gir god beskyttelse mot de vanligste typene meningokokk på reise og hjemme (A,C,W135,Y). Nimenrix er godkjent for voksne og barn over 6 uker, Menveo er godkjent fra 2 års alder. Nimenrix gir beskyttelse i 10 år, og Menveo varer i minst 5 år. Beskyttelsen mot type A er best det første året etter vaksinasjon.

Siden 2014 har Bexsero (mot meningitt type B) også vært tilgjengelig i Norge. Den er godkjent fra 2 mnd alder, og grunnvaksinasjon består av 2 doser for personer over 2 år. Barn fra 2 mnd inntil 2 år trenger 3 doser. Forekomsten av meningokokk-B sykdom er for tiden lav i Norge (fem tilfeller de siste fem år). Folkehelseinstituttet anbefaler derfor først og fremst Bexsero til personer med visse immunsvikttilstander. Vaksinen er svært aktuell for utvekslingsstudenter til Australia, New Zealand, Canada, Brasil, Storbritannia, Spania, Frankrike, Nederland, Belgia og Litauen. FHI antyder at to doser Bexsero gir beskyttelse i ca 5 år.

 

Bivirkninger: Hovedsakelig rødhet på innstikksted, men også kvalme og generell uvelhet.

Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet

 

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram