Kikhoste

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Smitte og risko

Kikhoste skyldes bakterien Bordetella pertussis. Typiske symptomer ved denne sykdommen er hoste i 2-3 måneder. De siste årene har det vært flere utbrudd av kikhoste i Norge.

Kikhostevaksine

Kikhoste inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, men fordi vaksinens effekt avtar etter ca 5 år, er det mange tilfeller blant både ungdommer og voksne. Den mest utsatte gruppen er ufullstendig vaksinerte spedbarn. Det har vært flere svært alvorlige tilfeller blant spedbarn de siste årene. Derfor er det også innført kikhostevaksine til alle syvåringer fra 2006 og i 10.klasse fra 2013.

Kombinasjonsvaksinene Boostrix-polio og Boostrix inneholder bl.a. kikhostevaksine. Vaksinering mot kikhoste er fornuftig med tanke på å unngå sykdom selv, men også for å beskytte små barn i omgivelsene. Folkehelseinstituttet anbefaler i dag alle å revaksinere seg med en av kombinasjonsvaksinene hvert tiende år. Beskyttelsen mot kikhoste er altså noe kortere.

Sentrum Reisemedisin anbefaler den kombinerte kikhostevaksine til alle som skal fornye barnevaksinene, men særlig dersom du planlegger å få barn de nærmeste 5 årene.

Bivirkninger: Bivirkningene av kombinasjonsvaksinen er ikke alvorlige, men noen kan oppleve lett feber. Det er relativt vanlig med rødhet og ømhet på innstikkstedet. I 1998 ble det innført en ny type kikhostevaksine med svært få bivirkninger i forhold til den tidligere vaksinen.

Kilder WHO, Folkehelseinstituttet

Skriv ut denne siden

Del denne siden

Dagfinn TveismeDagfinn Tveisme
08:25 27 Jun 22
Enkelt opplegg, hyggelige ansatte, gode råd og god info👍
Birte DyrdalBirte Dyrdal
08:20 17 Jun 22
Veldig hyggelige og dyktige ansatte. Kan anbefales!
Ingvild DullumIngvild Dullum
12:59 01 Jun 22
Veldig hyggelig personal + studentprisvennlig hjelp på vurdering av nødvendige vaksiner før utveksling 🙌🏼
Kari HenriksenKari Henriksen
13:22 19 May 22
God service, hyggelig personell. God kunnskap om reisesteder, vaksiner og annen viktig informasjon.
Morten Andre TvedtMorten Andre Tvedt
10:11 19 May 22
Veldig hyggelig og vennlige folk som jobber der. God kunnskap om hvilken vaksine som trengs rundt om i verden. Kan anbefales😊
js_loader
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram