skip to Main Content

Bestill vaksinen nå!

Smitte og risko

Kikhoste skyldes bakterien Bordetella pertussis. Typiske symptomer ved denne sykdommen er hoste i 2-3 måneder. De siste årene har det vært flere utbrudd av kikhoste i Norge.

Kikhostevaksine

Kikhoste inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, men fordi vaksinens effekt avtar etter ca 5 år, er det mange tilfeller blant både ungdommer og voksne. Den mest utsatte gruppen er ufullstendig vaksinerte spedbarn. Det har vært flere svært alvorlige tilfeller blant spedbarn de siste årene. Derfor er det også innført kikhostevaksine til alle syvåringer fra 2006 og i 10.klasse fra 2013.

Kombinasjonsvaksinene Boostrix-polio og Boostrix inneholder bl.a. kikhostevaksine. Vaksinering mot kikhoste er fornuftig med tanke på å unngå sykdom selv, men også for å beskytte små barn i omgivelsene. Folkehelseinstituttet anbefaler i dag alle å revaksinere seg med en av kombinasjonsvaksinene hvert tiende år. Beskyttelsen mot kikhoste er altså noe kortere.

Sentrum Reisemedisin anbefaler den kombinerte kikhostevaksine til alle som skal fornye barnevaksinene, men særlig dersom du planlegger å få barn de nærmeste 5 årene.

Bivirkninger: Bivirkningene av kombinasjonsvaksinen er ikke alvorlige, men noen kan oppleve lett feber. Det er relativt vanlig med rødhet og ømhet på innstikkstedet. I 1998 ble det innført en ny type kikhostevaksine med svært få bivirkninger i forhold til den tidligere vaksinen.

 

Kilder WHO, Folkehelseinstituttet