Kolera/turistdiaré

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Smitte og risiko

Kolerabakterien smitter gjennom forurenset mat og drikke. Den kan føre til en alvorlig diaré, men sykdommen rammer hovedsaklig syke og underernærte. Risikoen for at reisende blir smittet er lavere, og turister får vanligvis mildere symptomer. Det har nylig vært kolerautbrudd på Filippinene, Cuba og den Domimikanske republikk, samt Tanzania og flere andre afrikanske land.

Vaksine mot kolera/turistdiaré (drikkevaksine)

Vaksinen (Dukoral) anbefales ved nedsatt produksjon av magesyre, for eksempel ved bruk av syreregulerende midler. Den kan også være fornuftig dersom du har en lidelse som svekker immunsystemet eller som vil bli verre ved en alvorlig diaré.

Koleravaksinen  er svært aktuell til helsepersonell og reisende som skal oppholde seg lenge i områder med lav hygiene og kolera i befolkningen.

Drikkevaksinen (Dukoral) kombinerer beskyttelse mot kolera og en viss beskyttelse (60-70 prosent) mot bakterien E-Coli (ETEC). ETEC er den vanligste årsaken til turistdiaré. Risikoen for diaré blir da redusert med en tredjedel.

Drikkevaksinen er kun godkjent for å forebygge kolera, og ikke turistdiaré, av norske myndigheter. Mange har likevel gode erfaringer med vaksinen og ønsker å ta den før reisen. Dukoral tilbys hos Sentrum Reisemedisin. Dersom du kun ønsker Dukoral kan du komme innom en av våre klinikker uten å avtale time på forhånd. Vaksinen erstatter ikke viktigheten av egen hygiene og det å være bevisst på hva og hvor man spiser.

To doser drikkes med 1 til maksimalt 6 ukers mellomrom. Siste dose bør helst tas 1 uke før avreise. Én ny dose innen 2 år forlenger beskyttelsen. Barn i alderen 2-6 år bør få 3 doser.

Produsenten Valneva har laget en informasjonsfilm om kolera. Se den her.

Bivirkninger

Noen blir kvalm og uvel, men ingen alvorlige bivirkninger.

 

Kartet over viser risiko for turistdiaré.

Viser utbrudd av kolera

Kartet over viser utbrudd av kolera fra år 2010-2015.

Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet, Medscape

Skriv ut denne siden

Del denne siden

printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram