Smitte og risiko
RS-virusinfeksjon er infeksjon med respiratorisk syncytialt virus (kalt RS-virus). RS-viruset er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjon hos spedbarn og småbarn. Hos større barn og voksne arter infeksjonen seg vanligvis som en forkjølelse, men små barn og eldre har økt risiko for alvorlig sykdom.
RS-virus forårsaker utbrudd hver vinter, og RS-virussesongen er vanligvis fra november til mai. Viruset smitter ved kontaktsmitte og nærdråpesmitte. Inkubasjonstiden er 3-8 dager.
Symptomer
De fleste får symptomer i øvre luftveier: snue, hoste og feber. Hos barn under 1-2 år kan sykdommen utvikle seg til en nedre luftveisinfeksjon med rask pust, forlenget og hvesende utpust, slapphet og utmattelse. De kan ha problemer med å hoste opp slim. Rundt 13-21 av 1000 barn vil være i kontakt med sykehus på grunn av en RSV-infeksjon i løpet av første leveår.
Utbredelsen blant voksne er dårlig kartlagt. Blant voksne er imidlertid de eldste mest utsatt. Det er estimert mellom 3400 - 4800 antall sykehusinnleggelser som skyldes RS-virus blant eldre over 60 år årlig. Mellom 230 - 725 eldre personer dør som følge av RS-virusinfeksjon i Norge hvert år.
Det finnes ingen spesifikk behandling for RS-virus, kun lindring av symptomer.
Vaksine
To RSV-vaksiner ble tilgjengelige i Norge i 2023. Begge har markedsføringstillatelse for aktiv immunisering hos voksne i alderen 60 år og eldre, for å forebygge luftveissykdom forårsaket av RS-virus. En dose gir effekt i minst to år.
Den ene vaksinen har i tillegg indikasjon for å immunisere gravide kvinner i svangerskapsuke 24 - 36, for å beskytte spedbarn mot nedre luftveissykdom forårsaket av RS-virus de første 6 levemånedene.
Bivirkninger
Begge vaksinene kan gi smerte og hevelse på stikkstedet (overarmen). Hodepine, trøtthet, feber og forbigående muskelsmerter er også vanlig.
Kilder: FHI og Pfizer