Hepatitt B

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Hepatitt B er en svært vanlig virussykdom i u-land; 2 milliarder mennesker er smittet og ca. 350 millioner er smittebærere. Mange smittes i forbindelse med svangerskap og fødsel. Barn smittes ofte gjennom lek med andre barn. Viruset kan føre til langtidsskader, som leverkreft og leversvikt.

Risiko og smitte

Hepatitt B overføres først og fremst med blod, men også via andre kroppsvæsker. Risikosituasjoner kan være ubeskyttet sex, tatovering, fotpleie, kontakt med blod, ulykker og sykehusopphold.

Risikoen for å få hepatitt B på reise er vesentlig mindre enn risikoen for å få hepatitt A, men sykdommen kan være mer alvorlig. Verdens helseorganisasjon anbefaler vaksinasjon for alle som reiser 4 uker eller mer i risikoområder (se kart nederst på siden).

Barn

Barn er mest utsatt for å få den kroniske varianten av hepatitt B, og det er derfor viktig å vaksinere barn så tidlig som mulig. Barn født f.o.m. 01.11 2016 blir vaksinert mot hepatitt B gjennom det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Hepatitt B vaksine

Vaksinen (Engerix) må tas i minst tre omganger; først to doser med fire ukers intervall og deretter et siste påfyll etter minst 5 mnd. Det er også mulig å følge et hurtigere regime med tre doser i løpet av 3 uker. Etter to doser standardregime eller tre doser hurtigregime oppnår man beskyttelse i inntil et år.

Hvis du følger hurtigregimet må du imidlertid ta en ekstra sprøyte etter 12 måneder for å oppnå den vedvarende effekten. Etter fullvaksinasjon har man sannsynligvis livslang beskyttelse.

Etter siste dose kan man få sjekket antistoffresponsen med en blodprøve. Man får mest nøyaktig resultat dersom man tar denne prøven ca. 2 mnd etter siste vaksinedose. Antistoffmåling er særlig viktig for helsepersonell og andre som er spesielt utsatt for blodsmitte. Enkelte risikogrupper, som medisinstudenter, bioingeniørstudenter og personer under 25 år som har opphav i land med mye hepatitt B, kan ha rett på gratis vaksine.

Kombinasjonsvaksine med hepatitt A

Ved å ta den kombinerte vaksinen med hepatitt A (Twinrix) unngår man to sprøytestikk og sparer penger.

Bivirkninger: En del får lett rødhet og hevelse rundt innstikkstedet, noen opplever tretthet og muskelsmerter, samt feber. I svært sjeldne tilfeller allergisk utslett.

Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet, CDC.

Kartet under viser områder med moderat til høy risiko for hepatitt B.

Hepatitis_B_risk_map_2008

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram