Rabies

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Rabiesvaksine

Dersom du har tenkt å være i nærkontakt med dyr, eller skal reise over lengre tid i Asia, Afrika eller Sør-Amerika bør du vurdere å vaksinere deg mot rabies. Særlig bør du vaksinere deg dersom det er sannsynlig at du ikke får tak i  rabiesvaksine og immunglobulin på reisemålet.  Du er da ikke immun mot rabies, men har bedre tid før første dose må settes.

Vaksinen gis i 2 doser med en ukes mellomrom; dag 0 og 7. Det er ikke nødvendig å ta nye doser før senere reiser.

Bivirkninger: Det er relativt vanlig med rødhet, ømhet og hevelse første to dager. Noen vil få lett feber og uvelhet. Svært få kan få en alvorlig allergisk reaksjon.

Barn er særlig utsatt for rabies

Reiser du med barn over lengre tid er vaksinen svært aktuell, da barn både er mer utsatt for bitt og ikke nødvendigvis gir beskjed dersom de har vært i nærkontakt med dyr. 40 prosent av alle som blir bitt av hunder med rabies er barn. Bitt av hund vil i mange tilfeller føre til at man må avbryte reisen dersom man ikke er vaksinert på forhånd.

Hva hvis jeg blir bitt?

Dersom du blir bitt er det viktig å vaske såret så godt som mulig med såpe og vann umiddelbart. Rabiesvaksine og immunglobulin raskt er også avgjørende for å forhindre sykdom. Immunglobulin må settes raskest mulig i bittsåret. Det kan være vanskelig å få tak i immunglobulin i de fleste u-land, da vil vaksinen virke i løpet av en uke. Men den første uken er man altså ikke beskyttetvuten immunglobulin.

Dersom du er vaksinert på forhånd slipper du unna med 2 doser dersom du blir bitt, mot 4 doser og immunglobulin i tillegg dersom du ikke har tatt vaksinen.

Rabies kan bryte ut år etter bittet. Dersom du er blitt bitt kan det derfor være lurt å ta kontakt med lege eller Sentrum Reiseimedisin for å vurdere om du bør vaksineres. Det finnes ingen behandling mot rabies dersom sykdommen først har brutt ut.

Smitte og risiko

Rabiesviruset finnes i store deler av verden. Til og med i Norge er viruset påvist hos flaggermus og på Svalbard hos rev. Viruset er mest utbredt i India, Nepal og Thailand. India har ca. 30 000 tilfeller årlig. Viruset smitter bl.a. gjennom spytt, og dyrebitt er vanligste smittemåte. Det er også mulig å  bli smittet hvis man blir klort eller slikket i et åpent sår. 99 prosent av alle er smittet av hund, men også flaggermus og aper er smittebærere. Unngå derfor særlig kontakt med hunder på reise. Sykdommen er 100 % dødelig dersom du først har fått symptomer.

Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram