Stivkrampe / Tetanus

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Risiko og smitte

Det er årlig over 300 000 tilfeller av stivkrampe på verdensbasis, hovedsakelig blant nyfødte i u-land. Bakterien finnes i jord og smuss over hele verden, også i Norge. Alle trenger derfor stivkrampevaksine hvert 10. år.

Stivkrampevaksine

DTP-vaksine (difteri, stivkrampe, kikhoste) ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1952, men det tok noen år før vaksinen var i bruk i alle landets kommuner. Dersom du har fått grunnvaksinen bør du revaksineres hvert tiende år. Mange menn har fått vaksinen siste gang i militæret. I Norge fyller vi også på stivkrampevaksinen etter åpne sår og bittskader.

Stivkrampe i vesten er vanligst hos eldre som ikke er grunnvaksinert. Siste dødsfall i Norge var i 2002 hos en eldre uvaksinert. Grunnvaksine anbefales til alle som ikke har fått barnevaksinene; minst en dose før avreise, helst en ny dose etter en måned. Etter to doser er man beskyttet i ett år. For langvarig beskyttelse bør man få en tredje dose etter seks måneder (deretter revaksinering etter ti år). Er man grunnvaksinert er det nok med en oppfriskningsdose.

Bivirkninger: En del får rødhet, hevelse og smerter på innstikkstedet. Noen får en steril hevelse som også forsvinner etter noe tid. Et lite antall får feber som går over etter noen dager.

Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram