Tyfoidfeber

Bestill vaksinen nå!

Bestill

Smitte og risiko

Tyfoidfeber er en vanlig sykdom i store deler av verden. Risikoen er høyest i Sørøst-Asia. Bakterien smitter gjennom mat og drikkevann, eller direkte fra person til person, ofte gjennom dårlig håndhygiene. På verdensbasis blir ca. 22 millioner syke og 200 000 dør årlig. Symptomene er hovedsakelig høy feber og nedsatt allmenntilstand. Behandlingen er antibiotika, men det er økende resistens mot flere antibiotika og forebygging er derfor viktig. Resistensproblematikken er mest uttalt i Sørøst-Asia.

Tyfoidvaksine

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen til alle reisende til Afghanistan, El Salvador, Haiti, Irak, Jemen, Mexico, Nicaragua, Pakistan, Syria og Venezuela. Sentrum Reisemedisin anbefaler i tillegg tyfoidvaksinen (Typhim Vi) til alle reisende til India, Pakistan og Bangladesh, samt de som skal oppholde seg i Nepal i mer enn en uke. I øvrige land anbefales den først og fremst til personer som skal leve under primitive forhold tett på lokalbefolkning, eller som skal oppholde seg i regionen over lengre tid. Vaksinen kan gis fra 2 års alder, og beskyttelsen inntrer etter 7-14 dager. Ny dose settes hvert tredje år. Beskyttelsesgrad er cirka 70 prosent.

Bivirkninger: Det er vanlig med lett rødhet og ømhet på stikkstedet. Noen får feber og sykdomsfølelse. Svært få får allergiske reaksjoner.

Det fins også en alternativ vaksine som gis i tablettform. Vivotif er en levende svekket vaksine og tas i tre doser med 48 timers mellomrom. Vaksinen kan passe for dem som skal oppholde seg lenge i aktuelt område, eller som ønsker å unngå et sprøytestikk. Denne vaksinen gir også cirka 70 prosent beskyttelse.

Ingen av vaksinene bør tas av gravide.

 

Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet

Kartet under fra Wikimedia viser områder i rødt der det er mye tyfoidfeber, mens brunt viser områdene som er middels utsatt.

typhoid_fever2011

Skriv ut denne siden

Del denne siden

Dagfinn TveismeDagfinn Tveisme
08:25 27 Jun 22
Enkelt opplegg, hyggelige ansatte, gode råd og god info👍
Birte DyrdalBirte Dyrdal
08:20 17 Jun 22
Veldig hyggelige og dyktige ansatte. Kan anbefales!
Ingvild DullumIngvild Dullum
12:59 01 Jun 22
Veldig hyggelig personal + studentprisvennlig hjelp på vurdering av nødvendige vaksiner før utveksling 🙌🏼
Kari HenriksenKari Henriksen
13:22 19 May 22
God service, hyggelig personell. God kunnskap om reisesteder, vaksiner og annen viktig informasjon.
Morten Andre TvedtMorten Andre Tvedt
10:11 19 May 22
Veldig hyggelig og vennlige folk som jobber der. God kunnskap om hvilken vaksine som trengs rundt om i verden. Kan anbefales😊
js_loader
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram