skip to Main Content

De fleste mygg er ufarlige, men enkelte kan overføre farlige sykdommer. Myggstikk er uansett plagsomt. Sentrum Reisemedisin hjelper deg med å avgjøre om malariamedisin er nødvendig.

Vi gir deg informasjon om hvilke mygg / sykdommer som finnes på ditt reisemål. Det er viktig å merke seg at aedesmyggen, som bl.a. overfører denguefeber, er aktiv på dagtid, og at den også trives i folksomme områder som byer og turistområder. De fleste andre myggartene (bl.a anophelesmyggen som overfører malaria) kommer frem i skumringen og er mest aktiv om natten. Den foretrekker ofte landlige omgivelser, men i store deler av Afrika finnes den også i byene. Det er vanligvis myggfritt fra 2000 m.o.h.

Bruk myggmidler

Bruk myggmidler på huden ved utendørsopphold. Vi anbefaler dietyltoluamid (DEET). Den fås kjøpt med inntil 50 prosent konsentrasjon i Norge. Konsentrasjon av DEET indikerer effektens varighet, og 20 prosent varer ca 3-6 timer. 50 prosent DEET er virksom i 8-10 timer, faktorer som luftfuktighet og hvor mye den enkelte svetter vil virke inn. Den høyeste kontentrasjonen bør ikke brukes av personer under 18 år.

DEET er sterkt for huden, og bør ikke inhaleres. Unngå munn og øyne. Dersom du bruker spray skal du ikke sprute rett i ansiktet, men spraye fingrene og deretter påføre middelet i ansiktet. Vask hendene etterpå. Du bør dusje daglig, helst før du kryper inn i myggnettet om natten.

Barn under 3 år bør ikke bruke myggspray med DEET ifølge norske myndigheter. Våre klinikker selger myggspray som er godkjent for barn over 3 mnd.

Beskytt deg mot myggstikk

Beskytt kroppen med sokker, langbukser og langermete plagg, helst impregnert med klesspray som inneholder permetrin. Ikke bruk for stramme eller tynne klær slik at myggen stikker rett igjennom stoffet.

Det er spesielt viktig å beskytte føttene og alle overganger som nakke, håndledd og ankler. Det finnes for eksempel sokker som er impregnert med myggmiddel på forhånd. Unngå mørkeblå klær, fordi denne fargen tiltrekker seg enkelte mygg, og tsetsefluen (som kan forårsake afrikansk sovesyke)

Dersom du skal på safari eller jungeltur er det viktig med tette sko, og at du dekker til så mye av kroppen som mulig. Bruk rikelig insektspray på hud og klær, og sjekk gjerne huden for flått, små sår og insektbitt etter turen.

Bruk myggnett

Sov under myggnett ved overnatting både innen- og utendørs. Nettet må ha godkjent maskestørrelse (slik at myggen ikke kan fly igjennom) og impregnering (ellers kan myggen stikke igjennom, dersom du ligger inntil nettet). Vi anbefaler derfor at du har med ditt eget nett. Myggnettet bør sjekkes for hull regelmessig, og re-impregneres jevnlig.

Små barn kan beskyttes mot myggstikk med impregnerte myggnett over seng, vogn og lekegrind. Babykurv kan fôres med myggtett stoff. Kjøp egnet myggspray til de minste barna.

Lag et myggfritt rom

For å få et myggfritt rom kan du bruke impregnert myggnetting i dører, vinduer og ventiler. Videre kan du spraye overnattingsrommet med insektspray et par timer før du legger deg. Husk å spraye under senger og møbler og inne i skap, for myggen gjemmer seg ofte der. Hold deretter vinduer og dører lukket mens du selv går ut en tur. Insekter tiltrekkes av lys, så ikke tenn noen form for lys så lenge vinduer eller dører er åpen. Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie. Det er også en fordel å bo fra andre etasje og oppover, da det finnes flest insekter og krypdyr på bakkenivå.