Sovesyke

Sovesyke finnes kun i Afrika. Parasitten trypanosoma smitter ved bitt av tsetsefluen.

Tsetsefluen er dobbelt så stor som vanlige fluer og minner om klegg. De angriper i store svermer og gir smertefulle bitt. Cirka 10 % av fluene er infisert med parasitten som gir sovesyken.

Sykdommen er mest vanlig i Tanzania, Uganda, Kongo og den Sentralafrikanske republikk. Det er hovedsakelig lokalbefolkning som smittes, men enkelte turister, også norske, er blitt smittet.

Det er viktig at man beskytter seg mot tsetsefluen. Myggmidler har ingen effekt. Fluen tiltrekkes av blå og mørke farger. Derfor kan lyse/khaki fargede klær være fornuftig på safari. Klærne bør i tillegg være heldekkende og tykke nok til at ikke bittet trenger gjennom. Lokalbefolkning vet ofte hvor man bør være forsiktig.

Symptomer på sovesyke vil være hodepine, frostbyger, skjelvinger og hovne lymfeknuter. Ved minste mistanke om smitte, bør man få tatt et blodutstryk hos lokal lege. Behandlingen kan være komplisert, og ved symptomer kan det være livsviktig å komme seg hjem for behandling.

Kilder:  Folkehelseinstituttet

Stanford.edu

 

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram