Sovesyke

Sovesyke finnes kun i Afrika. Parasitten trypanosoma smitter ved bitt av tsetsefluen.

Tsetsefluen er dobbelt så stor som vanlige fluer og minner om klegg. De angriper i store svermer og gir smertefulle bitt. Cirka 10 % av fluene er infisert med parasitten som gir sovesyken.

Sykdommen er mest vanlig i Tanzania, Uganda, Kongo og den Sentralafrikanske republikk. Det er hovedsakelig lokalbefolkning som smittes, men enkelte turister, også norske, er blitt smittet.

Det er viktig at man beskytter seg mot tsetsefluen. Myggmidler har ingen effekt. Fluen tiltrekkes av blå og mørke farger. Derfor kan lyse/khaki fargede klær være fornuftig på safari. Klærne bør i tillegg være heldekkende og tykke nok til at ikke bittet trenger gjennom. Lokalbefolkning vet ofte hvor man bør være forsiktig.

Symptomer på sovesyke vil være hodepine, frostbyger, skjelvinger og hovne lymfeknuter. Ved minste mistanke om smitte, bør man få tatt et blodutstryk hos lokal lege. Behandlingen kan være komplisert, og ved symptomer kan det være livsviktig å komme seg hjem for behandling.

Kilder:  Folkehelseinstituttet

Stanford.edu

 

Skriv ut denne siden

Del denne siden

printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram