Hvis du bor eller ferierer på Sør-Østlandet bør du vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE) som overføres med flått. Vaksinen er anbefalt til alle som reiser til Sør-Sverige og en rekke land i Sentral-Europa og Øst-Europa.
På Sør-Østlandet anbefaler vi særlig vaksinen til deg som ferdes mye i skog og mark.
TBE er et virus som overføres av flått. Viruset kan gi en alvorlig hjernehinnebetennelse. Folkehelseinstituttet får årlig meldt 15-20 tilfeller av sykdommen hvor pasienten er antatt smittet i Norge. Alle de syke er antatt smittet i kystkommuner i Agderfylkene, Telemark eller Vestfold (se figur)
Cirka 10 prosent av de smittede får lammelser, mens 1 prosent dør.
Smitteoverføringen skjer hovedsakelig fra april til utpå høsten.
De fleste trenger tre doser med TBE-vaksine. Grunnvaksinasjon består av 2 doser med 1–3 måneders intervall. Vi kan redusere intervallet til 14 dager dersom du trenger raskt beskyttelse. Tredje dose tar du etter 5-12 måneder.
Vaksinen gir 90 prosent beskyttelse etter 2 doser og 97 prosent beskyttelse etter 3 doser.
Hvis du trenger langvarig beskyttelse, må du ta en oppfriskingsdose etter 3 år og deretter hvert 3.-5. År. Eldre over 60 og immunsvekkede skal ta til sammen 4 grunnvaksiner og bør ikke la det gå mer enn 3 år mellom hver oppfriskingsdose.
Barn under ett år skal ikke ta vaksinen. Gravide skal normalt ikke ta vaksinen.
Se også beskrivelse under vaksiner.
Folkehelseinstituttet har funnet flått som bærer TBE-viruset i de fleste norske fylker.
I Norge lever flåtten langs kysten helt nord til Bodø. Folkehelseinstituttet har undersøkt flått i enkelte kystområder i Østfold, Akershus, Buskerud, Telemark, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland. I alle disse fylkene, inkludert sørlige Nordland, er det funnet flått som er bærere av TBE-virus.
I de samme fylkene er det også funnet TBE-antistoffer i serum fra hjortedyr og produksjonsdyr. Der det er påvist TBE i flått, er det en mulig risiko for smitteoverføring til menneske
Det er bare i Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud det er kjent at mennesker har blitt smittet.
TBE er relativt vanlig i Sentral-Europa og Øst-Europa. Den er forekommer også rundt Østersjøen, nærmere bestemt Baltikum, Gotland, Åland og deler av Stockholms skjærgård. Vi anbefaler vaksine dersom du skal ut i skog og mark i disse områdene.
Flåttvaksinen beskytter kun mot skogflåttencefalitt, IKKE mot borrelia. Vaksinen virker altså ikke mot flåttsykdommen Lyme borreliose.
Du må derfor beskytte deg mot flåttbitt når du ferdes i områder med mye flått. Bruk mygg- og flåttmiddelet 20 % DEET på hud og permetrin på klær.