Bed bugs

Bed bugs (ofte kalt veggedyr) er rødbrune, ovale og flattrykte blodsugere som fortrinnsvis gjemmer seg i seng, sofa og små sprekker/hulrom. De tiltrekkes av varme og CO2 fra utåndingsluft.  Dersom du mistenker bed bugs på ditt overnattingssted kan du spraye madrassen med permetrin, eller bruke et egnet bed bug laken for å holde dem unna. Dette kan kjøpes hos Sentrum Reisemedisin.

Det er ikke kjent at bittet kan gi alvorlige sykdommer, men utslettet kan være smertefullt og svært plagsomt. Mennesker har ulik følsomhet for bitt, enkelte får ingen hudreaksjon, mens andre kan få utslett som minner om myggstikk eller elveblest. Reaksjonen kan komme raskt eller etter flere dager.

Hvis det er mulig bør du unngå å sette kofferten på gulvet og under sengen, for å redusere risikoen for at krypene blir med deg videre på reise. Dessverre er det ikke bare på billige pensjonater man finner bed bugs. Det er rapportert om bed bugs på finere hoteller i London og New York.

Er du på reise og har mistanke om at du har bed bugs i baggasjen bør du vaske klærne dine i maskin ved 60 grader. Sko, sekk eller koffert kan legges i fryseboks ved minst 18 minusgrader i 3 døgn. Et tredje alternativ er å legge gjenstanden i tørketrommel. Da må maskinen kjøres på 50 grader (eller mer) i minst to timer.

Dersom du har vært utsatt for bed bugs på reise anbefaler vi at du søker profesjonell hjelp hos skadedyrkontroll.

 

Kilde: FHI

Skriv ut denne siden

Del denne siden

printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram