De fleste reisende til Brasil bør ta vaksine mot gulfeber. Årsaken er utbrudd av gulfeber i store deler av landet.
Utbruddet startet i 2017 og mange har blitt syke, også turister. I 2019 er færre brasilianere blitt smittet. Dette skyldes trolig store vaksinasjonsprogram i Brasil.
Risikoen for å bli smittet er fortsatt relativt høy uten vaksine da utbruddet skyldes smitte blant aper som fortsatt pågår. Mygg bærer med seg smitten fra aper og smitter mennesker ved stikk.
Så langt i år er det meldt om cirka 100 smittede. Dødeligheten er 23 prosent. De fleste tilfellene er i provinsene São Paulo, Rio de Janeiro og Minas Gerais, men store deler av landet er risikoområde.
Gulfeber er en virussykdom som smitter fra aper til mennesker via myggstikk. Vanlige symptomer er feber, skjelvinger, hodepine, muskelsmerter, kvalme og oppkast. Noen får en relativt mild variant, mens andre blir svært syke.
Vaksinen mot gulfeber er svært effektiv. Hele 99 % av de vaksinerte oppnår livslang beskyttelse etter en ukes tid.
Ikke alle kan ta vaksinen. Dette er fordi det er en levende vaksine som i sjeldne tilfeller gir alvorlige bivirkninger. Er du immunsvekket på grunn av sykdom eller medisinbruk, over 60 år vil våre leger vurdere risiko for smitte opp mot risiko for bivirkninger. Vaksinen skal ikke gis til gravide, ammende eller personer med alvorlig eggallergi.
Gulfebersesongen i Brasil er fra desember til juli og risikoen for smitte er størst da. Du bør likevel ta vaksine uansett når på året du skal til Brasil.
Sentrum Reisemedisin anbefaler i utgangspunktet alle reisende til Brasil å ta vaksine med noen unntak for enkelte områder i nordøst. Ta kontakt for å bestille konsultasjon med kvalifisert reisemedisinsk rådgivning.
For oppdatert kart over gulfeberområder, se ECDC sine sider.
Se flere detaljer og kart på who sine utbrudd sider
Kilde: WHO, FHI, ECDC