Gulfeber i Brasil - status juni 2019

De fleste reisende til Brasil bør ta vaksine mot gulfeber. Årsaken er utbrudd av gulfeber i store deler av landet.

Utbruddet startet i 2017 og mange har blitt syke, også turister. I 2019 er færre brasilianere blitt smittet. Dette skyldes trolig store vaksinasjonsprogram i Brasil.

Risikoen for å bli smittet er fortsatt relativt høy uten vaksine da utbruddet skyldes smitte blant aper som fortsatt pågår. Mygg bærer med seg smitten fra aper og smitter mennesker ved stikk.

Så langt i år er det meldt om cirka 100 smittede. Dødeligheten er 23 prosent. De fleste tilfellene er i provinsene São Paulo, Rio de Janeiro og Minas Gerais, men store deler av landet er risikoområde.

Hva er gulfeber?

Gulfeber er en virussykdom som smitter fra aper til mennesker via myggstikk. Vanlige symptomer er feber, skjelvinger, hodepine, muskelsmerter, kvalme og oppkast. Noen får en relativt mild variant, mens andre blir svært syke.

Vaksinasjon

Vaksinen mot gulfeber er svært effektiv. Hele 99 % av de vaksinerte oppnår livslang beskyttelse etter en ukes tid.

Ikke alle kan ta vaksinen. Dette er fordi det er en levende vaksine som i sjeldne tilfeller gir alvorlige bivirkninger. Er du immunsvekket på grunn av sykdom eller medisinbruk, over 60 år vil våre leger vurdere risiko for smitte opp mot risiko for bivirkninger. Vaksinen skal ikke gis til gravide, ammende eller personer med alvorlig eggallergi.

Gulfebersesongen i Brasil er fra desember til juli og risikoen for smitte er størst da. Du bør likevel ta vaksine uansett når på året du skal til Brasil.

Sentrum Reisemedisin anbefaler i utgangspunktet alle reisende til Brasil å ta vaksine med noen unntak for enkelte områder i nordøst. Ta kontakt for å bestille konsultasjon med kvalifisert reisemedisinsk rådgivning.

For oppdatert kart over gulfeberområder, se ECDC sine sider.

Se flere detaljer og kart på who sine utbrudd sider

Kilde: WHO, FHI, ECDC

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
Malik Knutsen
Malik Knutsen
2023-04-21
Veldig effektive, hyggelige og informative. Anbefales!
Sanna Nesbakk
Sanna Nesbakk
2023-04-19
Imøtekommende og dyktig personell.
Ida Haukeland
Ida Haukeland
2023-04-13
Veldig behjelpelig, hyggelig personale, pålitelig og med mye kunnskap. Ingen ventetid ved bestilt time. Veldig fornøyd
Nikolai
Nikolai
2023-04-12
Masse god hjelp og reisetips. Ekstra pluss for veldig hyggelig lege! Anbefaler gjerne dem videre.
Lars Brandt
Lars Brandt
2023-03-30
Veldig hyggelig og hjelpsomme! Kan virkelig anbefales.
Christine Eidsheim
Christine Eidsheim
2023-03-24
Veldig hyggelig. Fikk god hjelp og råd for reisen.
Maren Rong
Maren Rong
2023-03-22
Hyggelige og hjelpsomme. Veldig fornøyd ?
Lilian May
Lilian May
2023-03-21
Veldig behjelpelig iht hvilke vaksiner det var behov for å ta. Brukte tid på å forklarte de ulike vaksinene som var anbefalt i reiseområdet mitt, deres varighet og risiko for smitte, slik at man kan gjøre vurderinger på om de enkelte vaksinene fremstod nødvendig å ta eller ei. Ga også fine råd for å unngå smitte, samt andre reise råd. Vennlig og hyggelig, følte meg ivaretatt. Anbefales!
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram