Utbrudd av røde hunder i Polen Lenke/referanse til denne artikkelen: http://www.fhi.no/artikler/?id=106948
Helsemyndighetene i Polen melder om uvanlig mange rapporterte tilfeller av røde hunder (rubella). Polakker i Norge og andre som skal oppholde seg i Polen og som ikke har hatt eller er vaksinert mot sykdommen anbefales å vaksinere seg. Gravide som ikke er vaksinert mot sykdommen eller hvor blodprøve tatt under svangerskapet viser at de ikke er immune mot røde hunder bør unngå å reise til Polen med mindre reisen ansees som strengt nødvendig. Dette er spesielt viktig under de første 20 ukene av svangerskapet.
Det polske folkehelseinstituttet opplyser at det hittil i år (per 15.juni 2013) er rapportert 32196 tilfeller av røde hunder i landet, inkludert to tilfeller hos nyfødte (medfødt rubellasyndrom). 81% av tilfellene er diagnostisert hos menn i aldersgruppen 15–29 år. I samme periode i fjor ble det meldt i overkant av 3000 tilfeller. Utbruddet omfatter hele Polen, men flest tilfeller er rapportert fra den vestlige delen av landet, særlig fylkene Malopolskie og Wielkopolskie. Polen hadde et liknende stort utbrudd siste gang i 2007. Utbruddet reflekterer tidligere vaksinasjonsrutiner i Polen som har resultert i en forskyvning av tilfellene fra barn til unge voksne. Sirkulasjon av rubellaviruset blant ungdom og yngre voksne medfører økt risiko for smitte under graviditet som kan medføre misdannelser hos barnet (medfødt rubellasyndrom). I Polen regner man med at ca. 10 % av kvinner i fertil alder er mottagelige for sykdommen.
Takket være høy vaksinasjonsdekning over mange år, forekommer røde hunder svært sjeldent i Norge. Folkehelseinstituttet har hittil i år fått meldt tre tilfeller av rubella. To av disse var hos voksne menn født i Polen og som ble smittet i Polen.
Polakker i Norge og andre som skal oppholde seg i Polen og som ikke har hatt eller er vaksinert mot røde hunder, bør vaksinere seg. Gravide som ikke er vaksinert mot sykdommen eller hvor blodprøve tatt under svangerskapet viser at de ikke er immune mot røde hunder bør – mens utbruddet pågår – unngå å reise til Polen med mindre reisen ansees som strengt nødvendig. Dette er spesielt viktig under de første 20 ukene av svangerskapet. Gravide som velger å reise bør være svært påpasselige med å unngå kontakt med personer med røde hunder. Det kan være vanskelig, siden opptil halvparten av tilfellene forløper med lite eller ingen symptomer.
Rubellavaksine er ikke tilgjengelig som enkeltkomponentvaksine. Vaksinen gis som kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine). Det er ikke skadelig å gi MMR-vaksine til personer som tidligere har fått en eller flere doser av noen av enkeltkomponentene. I det norske barnevaksinasjonsprogrammet gis første dose MMR-vaksine ved 15 måneders alder. Barn mellom 9 og 15 måneder som skal reise til Polen bør få tilbud om MMR-vaksine før de reiser. Vaksine gitt før barnet er 12 måneder er ikke tellende i norsk program og bør gjentas ved 15 måneders alder. Vaksinen er en levende vaksine og skal derfor ikke gis til gravide. Graviditet bør unngås en måned etter vaksinasjon.
Leger bør være spesielt oppmerksom på rubella som en mulig diagnose hos reisende med utslett som har oppholdt seg i Polen.
Om røde hunder
Rubella (røde hunder) er en vanligvis mild virussykdom som forårsakes av rubellavirus, men hos gravide kan rubella medføre abort og alvorlige fosterskader, spesielt ved smitte i første halvdel av svangerskapet. Opp til halvparten av de smittede har få eller ingen symptomer. Vanligste symptomer er moderat feber og utslett som brer seg fra ansikt til hele kroppen. Den syke kan utvikle forstørrede lymfeknuter bak på halsen. Rubellainfeksjon kan i sjeldne tilfeller gi komplikasjoner i form av hjernebetennelse eller leddbetennelse. Tiden fra smitte til sykdom (inkubasjonstiden) er 14-21 dager.
Ved mistanke om rubella bør det alltid tas prøve for laboratorieanalyse. I tillegg til blodprøve for påvisning av antistoffer bør det også tas prøve fra munnsekret for påvisning av rubellavirusnukleinsyre, Prøve til nukleinsyrepåvisning bør tas i løpet av første sykdomsuke. Utstyr til prøvetaking av munnsekret fås ved henvendelse til Folkehelseinstituttet.
Kilde :www.fhi.no
Les mer om røde hunder:
Smittevernboka: Rubella (røde hunder) Vaksinasjonsboka: Røde hunder-vaksinasjon
Eksterne nettsider Ongoing outbreak of rubella among young male adults in Poland: Increased risk of congenital rubella infections (Artikkel Eurosurveillance, mai 2013).