Råd om influensaforebygging og vaksine - sesongen 2013-14

God hånd- og hostehygiene forebygger smitte. For personer i risikogruppene anbefales i tillegg vaksine.

Hvert år får 5 - 15 prosent av befolkningen influensa. Forskning viser at mange er smittet uten å bli syke, men de kan smitte andre.

Slik smitter influensa

Influensaviruset finnes i luftveiene. Smittefaren er størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner.

Viruset kan leve et par timer utenfor kroppen og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander.

Vaner som forebygger influensa God hånd -og hostehygiene forebygger smitte Bruk papirlommetørkleforan munn og nese beskytterandre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene. Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig. Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise. Hvem anbefales influensavaksine? Risikogrupper

For noen kan influensa være farlig. Mest utsatte er de som har nådd en viss alder, har en kronisk grunnsykdom eller en tilstand som gjør at kroppen ikke tåler influensasykdom så godt. Hvis du er blant disse, anbefales vaksine mot sesonginfluensa. Helsegevinsten kan være stor.

Influensavaksine anbefales spesielt for personer i disse gruppene: 

Alle fra fylte 65 år Beboere i omsorgsboliger og sykehjem Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester) Barn og voksne med: diabetes mellitus, type 1 og 2 kronisk luftveissykdom kronisk hjerte- og karsykdom kronisk leversvikt kronisk nyresvikt kronisk nevrologisk sykdom eller skade nedsatt infeksjonsforsvar svært alvorlig fedme (BMI over 40) annen alvorlig eller kronisk sykdom etter individuell vurdering av lege Andre grupper

I tillegg anbefales influensavaksine til følgende grupper:

Helsepersonell som har pasientkontakt. Disse er i stor grad utsatt for smitte, og dersom de selv blir smittet kan de være en betydelig smittekilde for sine pasienter. Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser. Hovedhensikten med vaksinasjon av svinerøktere er å beskytte grisene mot influensasmitte, og dermed hindre utvikling av virus med nye egenskaper i svinebesetningene. Husstandskontakter til svært immunsupprimerte pasienter bør vurdere å vaksinere seg mot influensa for å beskytte den immunsupprimerte. Hvorfor er gravide en risikogruppe?

De aller fleste gravide som får influensa blir friske uten komplikasjoner og uten at fosteret blir skadet.

Gravide har likevel en noe økt risiko for komplikasjoner av influensasykdom, for eksempel lungebetennelse, sammenliknet med ikke-gravide. Denne risikoenser ut til å øke utover i svangerskapet. Hvis mor utvikler alvorlige komplikasjoner utgjør dette også en fare for fosteret. Det er også vist at influensa under svangerskapet øker risikoen for dødfødsel.

Vaksinasjon av mor under graviditeten kan beskytte barnet mot influensa den første tiden etter fødselen.

Informasjon til gravide om influensavaksine Mer om hvorfor influensavaksine anbefales til risikogrupper

Nær 1 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av influensa. Influensavaksinen kan redde mange av disse. 

Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer. Ved alvorlige komplikasjoner av influensa kan sykehusinnleggelse ofte være nødvendig. Noen får varig svekket helse etter alvorlig influensasykdom.

Forskning viser at under influensasesongen er vaksinerte eldre mindre utsatte for hjerteinfarkt og hjerneslag enn uvaksinerte eldre. Dette er en av grunnene til at alle som har fylt 65 år anbefales å ta influensavaksine, også om de er friske.

Influensavaksine har følgende virkninger:

Gjør folk mindre syke Færre trenger innleggelse i sykehus Færre får varig svekket helse Reduserer risiko for komplikasjoner hos gravide og foster Redder liv

Kilde: FHI

Skriv ut denne siden

Del denne siden

[grw id="4495"]
printercrosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram