Mye kan forebygges med god mat- og vannhygiene. Aller viktigst er god håndhygiene. Vask hendene med såpe og varmt vann før måltider, eller bruk hånddesinfeksjonsmiddel. Den dreper uønskede bakterier, men bare dersom huden ikke er synlig skitten. Unngå å tørke deg i felleshåndkle. Ha med ditt eget, eller bruk engangshåndkle i papir. Tenk også håndhygiene utenom måltider og toalettbesøk: vask deg etter at du har vært i kontakt med store folkemengder (f.eks. markeder) og spesielt etter at du har tatt i penger.
Drikk kun vann fra flaske. Sjekk at forseglingen er intakt, særlig i matbutikker og på markeder. Ikke bestill isbiter i drikken, da disse som oftest lages av vann fra springen. Dersom du ikke har tilgang på flaskevann, eller skal oppholde deg lenge i områder med urent vann, kan du koke springvannet i minst 1 minutt. Springvann kan også renses kjemisk (dråper eller tabletter) eller ved filtrering gjennom spesielle beholdere.
Vær forsiktig med hva du spiser, spesielt i begynnelsen av oppholdet. Magen trenger tid til å venne seg til den nye bakteriefloraen. God mat- og vannhygiene er ofte en forutsetning for en vellykket reise. En hovedregel er å unngå mat som ikke er kokt, stekt eller skrelt. Det vil si at fisk, kjøtt og kylling skal være gjennomstekt og ikke blodig eller rød ved beinet. Frukt og grønnsaker må vaskes godt i flaskevann/kokt vann før de skrelles. Egg skal også være gjennomkokt/-stekt slik at plommen er stiv. Enkelte matvarer gir oftere magetrøbbel enn andre, og man bør være forsiktig med følgende produkter: salater, melk og melkeprodukter (hvis du er usikker på om de er pasteurisert), skalldyr og majones. Maten bør være nylig tilberedt. Vær forsiktig med buffeer der maten har stått en stund.
Du bør tenke over hvor du spiser. En restaurant med mange gjester er et godt tegn. Prøv å se etter hvordan hygienen er på stedet. Finner du fingermerker på glassene og matrester på kniven er det kanskje et tegn på at hygienen på kjøkkenet heller ikke holder mål. Vi anbefaler deg ikke å spise mat fra boder/markeder.
Det finnes en drikkevaksine mot diarésykdommen kolera, som også har en viss effekt mot vanlig turistdiaré forårsaket av den utbredte bakterien E. coli. Vaksinen anbefales til personer med sensitiv mage, lite magesyre, kronisk sykdom (som f.eks diabetes), alvorlig sykdom, de som bruker immunhemmende medisiner og alle reisende over 65 år. Vaksinen kan vurderes ved kortere ferier eller jobbrelaterte reiser, der diaré vil være spesielt ødeleggende for oppholdet.