Diaré er den desidert vanligste plagen på reise. Turistdiaré skyldes virus, parasitter eller bakterier.
Forurenset mat er den vanligste årsaken til diaré. Prøv å unngå salater, dressinger, iskrem og isbiter i drikken. Vann fra springen anbefales vanligvis ikke, verken å drikke eller til tannpuss. "Kok det, stek det, skrell det eller glem det" er et klassisk råd som er lurt å følge. God håndhygiene er også et nødvendig tiltak for å unngå mat- og vannbåren smitte. Det kan være lurt å ha med seg desinfeksjonsspray eller servietter dersom mulighetene for håndvask er dårlige. Bading i forurenset sjøvann kan også medføre smitte. Koldtbord på hotell der maten blir stående lenge kan øke risikoen for smitte.
Barn er svært utsatt for å bli dehydrerte, og et i utgangspunktet uskyldig virus kan gjøre et lite barn svært sykt på få timer. Både voksne og barn må få i seg mest mulig væske. Utvannet Cola uten kullsyre eller eplejuice er ofte en god nødløsning, selv om det ikke er like bra som rehydreringsvæsker (ORS) som kan kjøpes hos Sentrum Reisemedisin. Det kan være vanskelig å få tak i rehydreringsvæsker lokalt, men spør etter Oral Rehydration Solution.
Dersom barn viser tegn til dehydrering må foreldre gi barnet drikke med teskje hvert femte til tiende minutt. Gi gjerne barnet drikke det liker. Spebarn som ammes skal fortsette med det, men litt hyppigere.Ved alvorlige symptomer på dehydrering som slapphet bør lege kontaktes og innleggelse vurderes. Også voksne bør prøve å få i seg mest mulig drikke, men ved blodig diaré og feber bør man oppsøke lege.
Blodig diaré (dysenteri) skyldes oftest bakteriene Salmonella, Shigella og Campylobacter jejuni eller amøbeparasitten. Alvorlig bakterieinfeksjon kan behandles med antibiotika, men særlig Salmonella kan utvikle motstandsdyktighet. Den viktigste behandlingen er også her å få i seg nok drikke. Det er viktig å få stilt rett diagnose, da mange behandles for malaria hvis disse symptomene oppstår på reise i Afrika. Ved feber er det større sjanse for at det dreier seg om en alvorlig mageinfeksjon enn malaria, dersom du står på malariatabletter. Tusenvis av nordmenn kommer hjem hvert år med en Salmonella eller Campylobacter infeksjon. Ta uansett kontakt med reiseforsikringsselskap for å få hjelp til å finne det beste sykehuset i nærheten.
Før du reiser kan det være lurt å ta en drikkevaksine mot den vanligste turistdiarébakterien ETEC. Drikkevaksinen Dukoral er en koleravaksine, men har i tillegg noe beskyttelse mot turistdiaré som følge av E.Coli.
Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet.